Online Activities, Educational Games, Quizzes, Crossword Maker

Make educational games, websites, online activities, quizzes and crosswords with Kubbu e-learning tool for teachers


Alternative content for non-flash browsers:


Хранливи материи

1. printable Хранливите материи кои учестуваат во градба на клетките и ткивата се:
масти, јаглехидрати, витамини, протеини
2. Хранливите материи кои помагаат полесно храната да се движи низ дигестивниот систем се:
растителни влакна, јаглехидрати, протеини, масти
3. Скробот е:
маст, јаглехидрат, протеин, растително влакно
4. Рибите и јајцата содржат:
протеини, масти, енергија, јаглехидрати
5. Цитрусните овошја содржат:
витамин К, витамин Ц, витамин Е, витамин Д
6. Млечните продукти се богати со:
витамин К, витамин А, витамин Ц, витамин Д
7. Недостигот од витамин К предизвикува:
скорбут, намален имунитет, рахитис, крварење
8. Темнозелениот зеленчук и месото содржат:
железо, калиум, калциум, магнезиум
9. Млечните продукти содржат големо количество на:
калциум, калиум, магнезиум, железо