Online Activities, Educational Games, Quizzes, Crossword Maker

Make educational games, websites, online activities, quizzes and crosswords with Kubbu e-learning tool for teachers


Alternative content for non-flash browsers:


Хранливи материи

1. Хранливите материи кои учествуваат во градење нови клетки се:
масти crossword maker , протеини, јаглехидрати, витамини
2. Хранливите материи кои помагаат полесно храната да се движи низ дигестивниот систем се:
масти, протеини, растителни влакна, јаглехидрати
3. Скробот е:
протеин, растително влакно, јаглехидрат, маст
4. Рибата и јајцата содржат:
јаглехидрати, масти, протеини, енергија
5. Цитрусните овошја се богати со:
витамин А, витамин Ц, витамин Д, витамин К
6. Млечните продукти се богати со:
витамин Ц, витамин Д, витамин А, витамин К
7. Недостигот од витамин К предизвикува
скорбут, крварење, рахитис, намален имунитет
8. Темнозелениот зеленчук и месото се богати со:
железо, магнезиум, калиум, калциум
9. Млечните продукти содржат големо количество на:
калиум, калциум, магнзиум, железо