Online Activities, Educational Games, Quizzes, Crossword Maker

Make educational games, websites, online activities, quizzes and crosswords with Kubbu e-learning tool for teachers


Alternative content for non-flash browsers:


Nastanok na pravoslavieto (милионер)

1. На која денешна територија Христос го ширел неговото учење ?
Македонија, Саудиска Арабија, Франција, Израел
2. Кој римски цар ја озаконил христијанската вера?
Самуил school , Константин Велики, Нерон, Александар Македонски
3. Во каков Бог веруваат православните христијани ?
во Алах, во Буда, еден Бог во три лица (Отец, Син и Свети Дух), во повеќе богови
4. Како се вика празникот кога св.Архангел Гаврил дошол кај Св.Богородица да и каже дека ќе го роди Синот Божји ?
Велигден, Божиќ, Св.Никола, Благовештение
5. Во кој град се родил Господ Исус Христос ?
Витлеем, Константинопол, Ерусалим, Скопје
6. active teaching Кој ден го славиме Божиќ ?
8 август, 11 Октомври, 7 Јануар, 31 декември
7. Како се поздравуваме за Божиќ ?
Срекна нова година !, Христос се роди !, Христос воскресе !, Среќен осми март !
8. Како се вика празникот кога Христос на планината Тавор се преобразил (светнал силно) пред апостолите ?
Водици, Духовден, Преображение, Петровден
9. Како се вика настанот кога Христос јадел за последен пат со неговите ученици, им ги измил нозете, и леб и вино ги нарекол негови Тело и Крв ?
Бадник, Голема Богородица, Цветници, Тајна Вечера
10. Кој од апостолите го предал Христос ?
Петар, Павле, Јован, Јуда
11. crossword maker Во кој ден (празник) Христос бил убиен?
Недела, Велики Четврток, Велигден, Велики Петок
12. Како го убиле ?
Го стрелале, Го проболе, Го распнале на Крст, го фрлиле на лавови
13. Што се случило три дена по Христовата смрт ?
ништо, повторно умрел, воскреснал, ги убиле апостолите
14. Како се подготвуваме за Велигден ?
Со пост, вапцаме јајца, колеме прасе, купуваме нова облека
15. Кој вапцал (бојадисал) прв, јајце за Велигден ?
Св. Гаврил Лесновски, Св.Климент Охридски, Св. Марија Магдалена, апостолите
16. Како се вика празникот на 40 ден по Велигден, кога Христос се издигнал на небото кон својот Отец ?
Божиќ, Вознесение Христово (Спасовден), Митровден, Крстовден
17. Кога слегол Светиот Дух на апостолите на 50 ден од Велигден, како се вика тој празник ?
Задушница, Василица, Духовден, Св. Ѓорќи Кратовски
18. Симбол на христијанството е _______?
Крстот, Давидовата ѕвезда web tool , Сонцето, Лавот
19. Како се станува христијанин ?
Со тетовирање на крст, со палење свеќи online learning games , со крштевање, со раѓањето
20. Постот е нејадење на каква храна?
растителна храна, овошје и зеленчук, храна од животинско потекло, печена храна
21. Каде можеме да се молиме ?
Само во црква, само дома printable , кога патуваме, насекаде
22. Молитвата „Оче наш“ кој ја кажал ?
Св. Павле, Господ Исус Христос, Света Петка, Мухамед
23. Колку чинови постојат во свештенството ?
еден ESL , 10, два, три
24. Монасите живеат во_____?
дома, кадешто се родиле, во Цркви по градовите, хотели, во манастири
25. Кој е претставен на иконата и на фреската ?
природа, актери, глумци, Христос и свети луѓе, било кој
26. Икона се слика најчесто на ________?
дрвена плоча, ѕид, хартија, камен
27. Во Лесновскиот манастир, во св.Јован Бигорски и во Св.Спас во Скопје се наоѓаат настарите и највредни____________?
икони, иконостаси, мозаици, книги
28. Кој од апостолите прв дошол во Македонија?
Павле, Петар, Тома, Марко
29. Кој прв го покрстил Павле во градот Филипи ?
св. Марина, св. Наум Охридски, св. Лидија, св. јоаким Осоговски
30. Кој од светителите е од Македонија ?
Св. Петка, Св. Ѓорѓи Кратовски, Св.Никола, Св.Серафим Саровски
31. Кој го вовел словенскиот јазик во богослужбата ?
Св.Павел, Св.Никола, Св.Марко, Св.Кирил и Методиј
32. кој ја создал кирилицата ?
Св.Климент Охридски, Св Кирил, Св.Методиј, Св. Злата Мегленска
33. Кој го основал Охридскиот универзитет?
Блаже Конески, Браќата Миладиновци, Св.Климент Охридски, Св.Сава
34. Од каде доаѓа зборот Библија?
библиотека, вивлос - книга, дискотека, од англискиот јазик
35. Колку книги содржи Библијата ?
22, 50, 77, 2
36. како е поделено Светото Писмо ?
на лекции, на страници, на Стар завет и Нов завет, никако
37. Кој ја превел Библијата на словенски јазик ?
Св.Кирил и Методиј со нивните ученици web tool , Св. Никола, Наставници по македонски јазик, Св. Димитриј
38. Кога се прекрстуваме колку прсти на десната рака спојуваме ?
два, пет, еден, три
39. Која вера (религија) е најраширена и најмногубројна во светот?
Христијанството, Исламот, Јудаизмот, Будизмот