Online Activities, Educational Games, Quizzes, Crossword Maker

Make educational games, websites, online activities, quizzes and crosswords with Kubbu e-learning tool for teachers


Alternative content for non-flash browsers:


Gjuhe shqipe 2

1. Sa kallëzues ka në fjalinë e dhënë: Nëna e Vjollcës nuk punon më, pasi shkolla u mbyll dhe tani është e vetmuar.
dy , kater, tre, nje
2. Shpesh gjatë leximit të fabulave, shohim se në to personazhe kryesorë kemi kafshët apo shtazët. Këto personazhe gjithmonë kanë një qëllim të caktuar, që është:
Të përcjellin porosi te lexuesit., Të bashkëbisedojnë me lexuesin., Vetëm të na tregojnë një ngjarje., Të tregojnë diçka që ka ndodhur vërtetë.
3. - Kur janë moj loke,lulet më të mira:në mëngjes,në mesditë apo në mbrëmje;natën apo ditën?-Lulet?Cilat lule?Cilatdo. Edhe të kopshtit,të livadhit të gjitha.Teskti i takon tipit te:
Teksit dramatik., Tekstit në prozë., Tekstit në poezi., Tjetër.
4. Cfare figure eshte perdorur ne fjalite e dhena:Faqe si trendafila-e syte si rrush me vese.
Krashasimi, Drame, Pershkrim, Poezi
5. create online activities Fjalet e autorit jane:Ai po ecën, me sy e veshë hapur e duke vrarë mendjen: Mos do hapet tani ndonjë derë? Mos do thërrasë kush nga pragu: Sharraxhi, eja!
Mos do hapet tani ndonjë derë?, Ai po ecën, me sy e veshë hapur e duke vrarë mendjen., Mos do thërrasë kush nga pragu: Sharraxhi, eja!, Sharraxhi, eja!
6. - Tani doreza ka edhe këmbë edhe sy,-qeshi Ana dhe e fshehu dorezën e saj pas shpine për të mos e parë i vëllai. Cilët fjalë nga teksti, nuk janë të autorit:
Qeshi Ana dhe e fshehu dorezën e saj pas shpine., Për të mos e parë i vëllai, Tani doreza ka edhe këmbë edhe sy., Tani doreza ka edhe këmbë edhe sy, - qeshi Ana.
7. Atë ditë të gjithë ndjeheshin ndryshe.Gratë qanin e burrat bërtisnin,kurse fëmijët qeshnin me të madhe.S’dinte njeriu se ç’të bënte Çka ndryshoi mes fëmijeve,burrave dhe grave:
Të qeshurat., Të folurit., Ndjenjat. , Punët.
8. Ç’pjesë të ligjëratës janë : mbiemri, folja, përemri dhe emri :
Te ndrysheueshme , Te përhershme , Te pandryshueshme, Pjesë të ndërlikuara.
9. quiz generator O Pëllump’ i shkruar Do t’të marr në duar Dhe duke kënduar Gjetkë do të shpie. Teksti i takon tipit të tekstit të shkruar:
në poezi., si dramë, në prozë., të përzier.
10. Luanesha dhe dhelpra Kur dhelpra e qortoi një herë luaneshën,që gjithmonë pjell vetëm një këlysh,ajo u përgjigj:Një por luan.Fjala popullore që i përgjigjet porosisë:
Fjala e keqe vret, Vlera qëndron në cilësi e jo në sasai, Mos fol pa menduar mirë, Çdo të bësh, atë do të gjesh
11. Vargjet: Gjithë këta të mjerë,Në të këqija rrojnë,Vin’ e lipin në derë,Një kafshatë kërkojnë! I përkasin poezisë:
sociale., patriotike., satirike., së dashurisë.
12. build your own quiz Fjalia: Jonida shkruan poezi të bukura, prandaj ajo botoi përmbledhjen e saj të parë me poezi për fëmijë. Sipas përbërjes fjalia është:
E thjeshtë, E përbërë, Pyetëse, Mohore
13. Nëpër fusha e nëpër male Fryn murlani me stuhi O murlan, njat frymën ndale Ndal ti, o akull, mos më ngri.Cili nga titujt e mëposhtëm do t’i përshtatej poezisë
Dimri., Plaku ., Natë vjeshte., Flladi.
14. Te poezia patriotike autori shpreh:
ndjenjat për atdheun., ndjenja për të afërmit e familjes., ndjenja për të dashurën., ndjenja për miqtë e afërt.
15. Nga çiftet me mbiemrat e dhënë, çifti me mbiemra marrëdhëniorë është:
I butë, i fejuar, I kuq, i gjatë, I trashë, besnik, I hershëm, i trefishtë
16. save time Fjalia në të cilën është përdorur drejt shenja e pikësimit është :
Ju bekoftë zoti ?, Mendohu para se të flasësh ? improve results , Gëzuar Dita e Mësuesit !, Kur do të luajmë lojën !
17. Fjalia: Besa vraponte me shoqet. është fjali:
e thjeshtë., mohore., e përbërë., nxitëse.
18. Nëqoftëse një personazh bisedon me vetveten dhe shpreh mendimet dhe ndjenjat e tij për vete ose të tjerët themi se kemi të bëjmë me:
Monolog., Prozë., Poezi., Dialog.
19. Pjesë e pandryshueshme e ligjëratës është:
Lidhëza., Mbiemri., Emri., Folja.
20. Fjalët e dhëna në marrëdhenie antonimike janë:
femër-mashkull., vajzë-cucë. grading , fshat-katund., përtac-trim.
21. Fjalia: Besforti ditën e mërrkure do të luaj në piano para publikut. S’është e shkruar drejt (saktë) sepse:
Nuk tregon mendim të qartë., Ka gabime drejtshkrimore., Fjalët janë radhitur gabimisht., Fjalisë i mungon kryefjala.
22. Oborri i shtëpisë sonë është i mbushur plot me lule, të cilat na kënaqin me erën e tyre. Fjalia e dhënë është fjali:
e përbërë., pyetëse., e thjeshtë., mohore.
23. Nga fjalët e mëposhtme folje është:
bisedoj., Besa., poezi., puna.
24. Në fjalinë: Anitës belhollë fustani i rrinte bukur. Çka tregon fjala, belhollë:
Cilësi., Vend., Veprim., Masë.
25. Për tekstet ku kafsha personifikon njeriun me karakterin e tij themi se është.
Roman., Prozë., Novelë., Fabulë.
26. Gjithë njerëzit që janë Vëllezër janë të tërë Një mëm’ e një atë kanë,Nga një baltë janë bërë.Pyetja : vargjet e mësipërme na mësojnë që të gjithë njerëzit:
janë të barabartë., të duan mëmën dhe babanë e tyre., të reskpektojnë vëllazërinë., të duan punën.
27. Lloji i veprës dramatike që përmban veprime të gëzueshme dhe serioze të jetës shoqërore, dhe që përfundon me zgjidhjen e problemit që trajton, quhet:
Dramë., Komedi., Tragjedi., Roman.
28. Ato që shprehim me shkrim a me gojë kur duam të japim pamjen e jashtme të një njeriu, të një sendi apo të një vendi, themi se kemi të bëjmë me:
Përshkrim., Ritregim., Tregim., Informacion.
29. Foljet në fjali përdoren në kohë të ndryshme. Në cilët nga fjalitë e dhëna folja është përdorur në kohën e shkuar.
Drita lexon shumë libra., Blerta do të lexojë lektyrën ,,Lugjet e verdha”., Fatjona ka lexuar veprat e Naim Frashërit., Unë lexoj përrallëza nga Ezopi.